Kunder og prosjekter
Her har vi samlet kunder og prosjekter der vi har brukt Energimotoren sammen med GIS og hjulpet våre kunder i forskjellige type prosjekter.
Miljøstiftelsen ZERO – Systemsmart Nedre Glomma 2.0
Vi har simulert energieffektiviseringstiltak for ca. 52 000 bygg i Sarpsborg og Fredrikstad. Målet var å undersøke hvor mye, når og hvordan energieffektivisering og lokal energiproduksjon kan dempe presset på strømnettet for å bidra til raskere elektrifisering i området. Det er bygget opp 11 framtidsscenarier med ulike grader av varmepumper, fjernvarme, grunnvarme, solceller, oppgradering av bygningsmassen, samt kombinasjoner av disse. Studien benytter eksisterende data om fjernvarmekunder, konsesjonsområde for fjernvarme, eksisterende energibrønner og grunnforhold for å beregne nåsituasjonen, i tillegg til egnethet for utbredelse av de ulike tiltakene.
Studien viser at det er et stort potensial for å spare både strøm i den kaldeste vintertimen og energi over året. Det er særlig strømfyring til romoppvarming som utgjør en stor belastning på strømnettet. Med en betydelig andel eneboliger i området, er det nødvendig å rette tiltak mot dette segmentet. Her er en geografisk tilnærming avgjørende for å forstå mulighetene for ulike typer bygg, og i ulike delområder.

Oslo kommune – Energiplanleggings-verktøy
Sammen med Oslo kommune har vi satt opp et energiplanleggingsverktøy som planleggere i Oslo kommune, fjernvarmeselskapet (Celsio) og nettselskapet (Elvia) i kommunen kan bruke til å se på effekt av energitiltak, kartlegge hvor tiltak kan og bør rettes, og effekten på strømnettet med ny bebyggelse. I bildet kan man se hvordan verktøyet er satt opp for Hovinbyen i Oslo. Les mer om energiplanleggingsverktøyet i Olje- og energidepartementets «Handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi» nedenfor.

Studentsamskipsnaden i Oslo – Kringsjå studentby
Vi har på oppdrag for Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) utarbeidet en mulighetsstudie for energiforsyning til Kringsjå studentby. Formålet med studien er å få et overordnet beslutningsgrunnlag for strategisk valg av bærekraftig energiforsyning i et 30 års perspektiv. I prosjektet utførte vi en geografisk energianalyse med reelle driftsdata som utgangspunkt for hvert bygg i området. Kringsjå studentby består av 36 bygg med varierende bygningsstandard og energiløsninger.
Timeserier for strømforbruk, strømproduksjon fra eksisterende solcelleanlegg, samt varmtvannsforbruk (som allerede er dekket med energibrønner og varmepumpe) ble lagt inn i modellen for å gjenskape dagens energi- og effektsituasjon. Deretter har vi simulert ulike framtidsscenarier med utgangspunkt i dagens situasjon. Tiltakene er utstrakt bruk av solcellepaneler, grunnvarme, mer vannbåren varme og kombinasjoner av dette. Modellen kan brukes av SiO til å visualisere effektene av ulike tiltak, samt forstå dagens energi- og effektsituasjon bedre.

Bodø kommune – Energikartlegging
I Bodø skal det i årene fremover planlegges og bygges en ny lufthavn rundt 1 km sørvest for dagens lufthavn. Samtidig skal Forsvarets Hovedflystasjon avvikles i Bodø og flyttes til Ørland. Forsvaret og dagens lufthavn etterlater seg et område på omtrent 5400 dekar. Det gir Bodø en mulighet til å utvikle byen videre sørover fra det eksisterende byområdet. På dette området skal det bygges en bydel hvor størstedelen av Bodøs byvekst skal tilrettelegges.
I samarbeid med Bodø kommune har vi gjenskapt et av scenariene for fremtidig bygningsmasse i Bodø i vår energianalysemodell. I modellen ligger det til grunn omtrent 2 000 bygg av ulike typer og arealer. Størsteparten er boliger, men det inngår også næringsbygg, kontor og skoler. I energikartleggingen har vi beregnet energibehovet for bygningsmassen, samt levert energi hvis det implementeres ulike energieffektiviseringstiltak som grunnvarme, solceller, oppgradering av bygningsmassen og fjernvarme, med ulike sammensetninger og utbredelse.
Bodø kommune ser på dette som et nyttig verktøy for å tenke helhetlig når det gjelder energiplanlegging, og det å kunne sammenligne ulike utbyggingsscenarier.

Næringslivsforeningen i Værnesregionen – Arealplan med fokus på energi og natur
I samarbeid med Næringsforeningen i Værnesregionen har vi utarbeidet en arealplan med energidesign og naturhensyn for 3 næringsområder i Stjørdal. Ved å bruke GIS kan vi se temaene i sammenheng, noe som er avgjørende for å lage gode og helhetlige løsninger.
I studien har vi sett på omlegging til vannbåren varme, felles infrastruktur og solcellepaneler til lading av elektriske kjøretøy, utnyttelse av overskuddsvarme, smart utnyttelse av strømnettet og elektrifisering av industriprosesser.
Arealplanlegging + natur + energi = sant!
